Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

2019, een goed whiskyjaar

In 2019 heb ik na een pauze weer een abonnement genomen op de DramClub van slijterij DH17. Door drukte had ik een flinke achterstand opgelopen in het proeven van whisky, maar inmiddels heb ik de draad weer opgepikt. Naast Schotse en Ierse whisky's kom ik zo ook in aanraking met whisky's of bourbons uit andere wereldstreken. In 2019 heb ik in Groningen de International Whisky School doorlopen; een driedaagse cursus, gegeven door beroemde whiskykenners, en -auteurs. Dit was erg de moeite waard en ik heb er veel van opgestoken. Uiteraard heb ik in 2019 weer een paar gezellige proeverijen gehouden; kortom een goed jaar. In totaal 26 whisky's heb ik in 2019 geproefd en beoordeeld. In 2020 wil ik meer proeverijen organiseren. Ook heb ik begin 2020 de 30 duurste whisky's die ik bezat van de hand gedaan. Ze waren voor mij te duur om open te trekken en bij gebrek aan handelstalent en -interesse heb ik ze in één koop verkocht. Dat doet niets af aan mijn interesse in deze granendrank. Ik ga er wel voor waken dat mijn verzameling niet te groot wordt.

GeproefdeWhisky2019

Whisky verkocht

Ik ben een liefhebber van whisky en heb inmiddels een mooie verzameling opgebouwd. Dit ging goed en eigenlijk te goed. Ik had een aantal flessen die inmiddels zo in waarde waren gestegen dat ik ze nooit meer zou open maken. En aangezien whisky er is om opgedronken te worden, heb ik besloten de duurste whisky's te verkopen. Directe aanleiding was dat de verzameling te groot werd en dat ik in mijn werkkamer meer ruimte wilde scheppen, nadat ik deze had opgeknapt. In één verkoop heb ik dertig whisky's van de hand gedaan. Ik heb er niet de hoofdprijs voor gekregen, maar heb wel meer dan 100% winst gemaakt in pakweg 10 jaar. Ik had ze natuurlijk nog jaren kunnen bewaren, want mogelijk stijgen ze nog verder in waarde, maar ik ben geen belegger en ook al geen handelaar. Dus één voor één flessen aanbieden op catawiki of marktplaats is geen optie. Een fles open trekken van meer dan 2000 euro vind ik gekkenwerk. Vaak is zo'n whisky zeker niet lekkerder dan één van 100 euro. De whisky is vaak zo enorm kostbaar omdat de stokerij niet meer bestaat en de flessen zeldzaam worden. Daar ben ik geen whiskyfan voor en ik heb ook geen zin om de snob uit te hangen. Het rendement heb ik gehaald omdat ik destijds wist wat ik kocht. Aanvankelijk ook nog met het idee om deze dure whisky te gaan drinken. De prijsontwikkeling weerhield me ervan. Maar mettertijd werd duidelijk dat whisky een beleggingsobject is geworden. En dat is niet wat mijn hobby is. Dure whisky's bewaren in een particuliere woning is bovendien triggy, er kan brand of inbraak ontstaan en wat vindt dan de verzekering ervan. Bovendien is het ook van belang om naar de condities te kijken waarin je de whisky bewaart. Het is mogelijk dat er toch iets verdampt uit de fles via de kurk. Handelaren nemen het vulniveau erg serieus. Dus voordat de whisky haar angel's share in mijn huis achterlaat, heb ik er dus een dertigtal van deze whisky's van de hand gedaan. Niet dat mijn kast nu leeg is. Ik heb er nog genoeg over. Liefhebber zal ik zeker blijven, alleen met wat minder flessen in de kast en een leuk bedrag op de bank.

30 verkochte whiskys 4

Whisky- school en festival Groningen 2019

1 GroepWhiskyschool190329Van 28 tot 30 maart 2019 heb ik de International Whiskyschool doorlopen. Een vrij pittige opleiding op HBO niveau werd ons voorgeschoteld tijdens deze mooie voorjaarsdagen in Groningen. Het leert je het whisky maakproces te doorgronden. Naast de opleiding had je als student ook toegang tot het Whiskyfestival Noord Nederland. En tijdens de opleiding werden er ook een aantal proeverijen georganiseerd, waren er excursies naar een mouterij en een brouwerij en was er de eerste dag een zeven gangen diner met whisky. Een stevig programma dus. Hier kun je het verslag lezen.

Lees meer: Whisky- school en festival Groningen 2019

Whisky proeven 2016

2016Proeverijkl

Ik ben een whiskyliefhebber. Het gaat mij dan niet om de hoeveelheid, maar om de smaak. Ik proef mijn whisky’s meestal alleen, maar ik organiseer ook een aantal whiskyproeverijen door het jaar heen, waardoor ik mijn passie kan delen. Deze proeverijen zijn altijd erg gezellig en ik hoop ook leerzaam voor de bezoekers.

In 2016 heb ik 30 whisky’s geproefd en de oogst was bovengemiddeld. Sinds twee jaar ben ik aangesloten bij de dramclub van de slijterij DH17 uit Bergen op Zoom, waardoor ik jaarlijks een 20-tal samples krijg toegestuurd. Ik neem van deze slijterij de platinum-editie af, waardoor je redelijk exclusieve whisky’s ontvangt. Bevalt de whisky, dan kun je altijd nog besluiten hiervan een fles te kopen -mits nog voorradig. Het grote voordeel hiervan is dat je niet met een dure, mogelijk niet zo’n geweldige whisky blijft zitten als je deze hebt gekocht vanwege het geweldige label.

Op de foto afbeeldingen van de geproefde whisky’s in 2016. 

Whiskymarketing

Valhalla-3Sinds maart 2015 is de Valhalla-collectie van Highland Park compleet. In de loop van vijf jaren zijn er vier whisky's op de markt gebracht in sensationele houten kratjes die doen denken aan de kop van een vikingschip, een "Drakkar". Elk van de vier whisky's is vernoemd naar een Noordse God. Stuk voor stuk zijn het topwhisky's van een zeer gerenommeerd whiskymerk uit de Orkney's. De whisky's zijn zowel voor verzamelaars als genieters bedoeld. De serie startte in 2010 met de "Thor", de God van de donder. Thor was bevriend met Loki, en zijn favoriete bezigheid was het doodslaan van reuzen. Deze 16 jaar oude whisky die destijds rond de 179 euro kostte, wordt nu -in 2015- aangeboden voor € 540,00, het drievoudige van de oorspronkelijke prijs! Dus de verzamelaar wint het hier van de drinker. Toen destijds de whisky op de markt kwam was hij maandenlang nog voor ongeveer de € 180,00 te koop.

Lees meer: Whiskymarketing

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden