Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Whiskymarketing

Valhalla-3Sinds maart 2015 is de Valhalla-collectie van Highland Park compleet. In de loop van vijf jaren zijn er vier whisky's op de markt gebracht in sensationele houten kratjes die doen denken aan de kop van een vikingschip, een "Drakkar". Elk van de vier whisky's is vernoemd naar een Noordse God. Stuk voor stuk zijn het topwhisky's van een zeer gerenommeerd whiskymerk uit de Orkney's. De whisky's zijn zowel voor verzamelaars als genieters bedoeld. De serie startte in 2010 met de "Thor", de God van de donder. Thor was bevriend met Loki, en zijn favoriete bezigheid was het doodslaan van reuzen. Deze 16 jaar oude whisky die destijds rond de 179 euro kostte, wordt nu -in 2015- aangeboden voor € 540,00, het drievoudige van de oorspronkelijke prijs! Dus de verzamelaar wint het hier van de drinker. Toen destijds de whisky op de markt kwam was hij maandenlang nog voor ongeveer de € 180,00 te koop.

Na de "Thor" kwam 1,5 jaar later "Loki" uit, een voortreffelijke 15 jaar oude whisky, vernoemd naar de onruststokende vriend van Thor voor €159. Waren er van de Thor 23000 exemplaren op de markt gebracht, van Loki waren dit er slechts 21000. Deze schaarste zorgde ervoor dat de prijzen gingen stijgen; ook van de Thor. Weer een jaar later werd de voorlaatste whisky gelanceerd, de "Freya", een 15 jaar oude whisky genoemd naar de Noordse Godin van de vruchtbaarheid. Hiervan werden er ook weer tweeduizend minder van gemaakt: 19000. Begin 2015 kwam de laatste uit de Valhalla-reeks uit: de "Odin", oppergod in de Noordse mythologie. Deze 16 jaar oude whisky werd op de markt gezet voor €249,00 en hiervan waren er slechts 17000 geproduceerd en aanmerkelijk duurder dan zijn voorgangers in deze serie. Eigenlijk al vanaf de lancering was de "Odin" niet los te verkrijgen en was de enige mogelijkheid om eraan te komen via whisky marktplaatsen. Als je alle vier deze whisky's gelijk had kunnen kopent toen ze uitkwamen zou je in totaal €836,00 kwijt zijn geweest. Als je al aan de gehele Valhalla collectie zou kunnen komen, dan betaal je er nu het dubbele voor.

Een mooi rendement van 100% in pakweg vier jaar. Een goede investering voor de belegger/verzamelaar, want gegarandeerd dat deze prijs binnen afzienbare tijd nogmaals over de kop gaat. Maar: zolang de flessen niet worden verkocht en in de kast staan, is dit rendement alleen op papier zichtbaar. Mocht de markt ineen storten en de whisky wordt economisch onverkoopbaar, dan heb je in ieder geval nog vier prachtige whisky's om je verdriet te verdrinken. En die eikenhouten kratjes waarin de flessen zijn bewaard, zullen het ook zeker goed doen in de open haard.

Valhalla-1

De whiskymarketeers hebben bij deze Valhalla collectie uitstekend hun best gedaan. Met een optimale marketingprecisie is men hier te werk gegaan. Door van elk volgend exemplaar uit de serie een kleiner aantal te produceren, werd de prijs door schaarste opgedreven. De verzamelaar, die de gehele collectie wil hebben, is daarom bereid meer te betalen. Met de "Odin" is hier dus een marketing apotheose bereikt, waarbij binnen drie weken na lancering de prijs van deze whisky al is verdubbeld. De ware verzamelaar is dan nog steeds blij voor deze hoge prijs een exemplaar te pakken te krijgen, zodat hij zeker is dat zijn collectie compleet is. Zoals bij marketing altijd de bedoeling is: iedereen blij. De fabrikant blij, omdat hij met de collectie een in het oog springend product op de markt brengt; de tussenhandelaar blij, die zonder voorraad te vormen direct de producten kan afzette bij de winkeliers. De slijters blij, omdat de vraag het aanbod overtreft en de sjacheraars blij, die de producten voordat ze de markt bereiken al hadden opgekocht en nu tegen woekerprijzen op de markt brengen. En als voorlaatste de verzamelaar blij, omdat deze toch zijn verzameling compleet heeft.

Waar blijft de drinker, ofwel de consument? Tenslotte is whisky gemaakt om op te drinken. Die is als laatste aan bod en hopelijk ook blij, als Highland Park inderdaad zijn best heeft gedaan op deze Valhalla Collectie. Want voor €25 per glas inkoop moet het wel een heel mooi product zijn.

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden