Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Glenburgie

Glenburgie

Deze Speyside distilleerderij in Alvers, Moray is in 1810 opgericht en heeft een roerige geschiedenis. De distilleerderij ligt aan de MIll Blue Hills in de omgeving van Kinloss. De naam van de distilleerderij was toen Kilnflat. Vanaf 1829 zijn er pas sporen van deze distilleerderij te vinden. In 1870 werd de distilleerdewrij gesloten vanwege financiĆ«le problemen. In 1871 werd de naam Glenburgie gegeven aan de distilleerderij en in 1878 werd de distilleerderij heropend onder leiding van Charles Kay. In 1880 werd de distilleerderij overgenomen door Alex Fraser and Company. Na 30 jaar werd de distilleerderij geliquideerd in 1925 en bleef vanaf 1927 tot 1935 gesloten. In die tijd werd de distilleerderij gerund door Margaret Nichol, de eerste vrouwelijke eigenaar van een whiskydistilleerderij. In 1936 werd de distilleerderij verkocht aan Hiram Walker. Bij een verbouwing in 1958 werden twee Lomond stills geplaatst naast de bestaande stills. De whisky uit de Lomond stills werd verkocht onder de naam Glencraig. In 1981 is dit merk weer verdwenen, evenals de Lomond stills. In 2000 werd de productie geheel stilgelegd. De distilleerderij is geheel herbouwd in 2003-2004, waarbij alleen de stills overbleven van de oorspronkelijke bouw. In 2006 is men na een uitbreiding met twee extra stills weer gaan produceren, waarmee meer dan 42.000 hectoliter whisky wordt gestookt.   
Er staan dertien washbacks, daar zijn er zes van Schots eiken gemaakt en zeven van roestvrij staal. De new spirit rijpt op refill en hoofdzakelijk op bourbon vaten. Het water dat voor de bereiding van de malt gebruikt wordt haalt men uit verschillende bronnen op de Burgie Hill, die zuidelijk van de distilleerderij ligt. Het koelwater laat men circuleren en wordt daarna in een kunstmatig meertje bij de distilleerderij afgekoeld. 

Je zult alleen single malts aantreffen van dit merk die door onafhankelijke bottelaars zijn uitgebracht. Glenburgie is eigendom van Pernod Ricard en zal te vinden zijn in de Ballantine's en Old Smuggler blended whisky.  

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden