Brora 24 jaar 1977, CS (Rare Malts) (30-11-2016) (92)
Eén van de beste whisky's die ik ooit geproefd heb, nadat er wat water aan toe was gevoegd.
Het plaatsje Brora gelegen aan de westkust onder Wick is het centrum van de vis- en golfsport. Er staan twee distilleerderijen, nl. Clynelish en Brora. De distilleerderij Brora ligt in de Noordelijke Highlands en de distilleerderijen in dit gebied gelegen, hebben in het algemeen intense aroma's, vaak met een aards, bloemig of kruidig accent. De plaatselijke turf heeft soms een bros karakter, waardoor het zijn eigen gronderigheid makkelijker overdraagt. Dit kan in het verleden hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van de lokale smaak. Het water is soms hard, wat een ongewoon karakter aan de whisky verleent en ook de zeelucht speelt een rol in de aroma's. De distilleerderij werd opgericht door de markies van Stafford in 1819, de toenmalige bouwkosten bedroegen 750 Engelse ponden, en door een brouwerijfirma verbouwd in 1890. De distilleerderij werd in 1896 verkocht aan Ainslie & Co, whiskyblenders uit Leith. In 1897 werd de distilleerderij herbouwd en werd tevens de stoommoter geïntroduceerd. In 1967 werd een nieuwe distilleerderij gebouwd die de naam Clynelish kreeg en het water wat wordt gebruikt komt uit de Clynemilton Burn. De oude Brora distilleerderij werd in 1983 definitief gesloten. Brora produceerde de meest geprononceerde whisky met turfsmaak van de Highlands.Brora bestaat dus niet meer. De nog overgebleven whiskies die op de markt zijn of komen zijn allemaal €500 plus.
Deze whisky is van de vader van een vriend van mij. Een bourgondiër, plots gestopt met drinken 5 jaar geleden en in het bezit van een mooie verzameling whisky.
De whisky was naar zijn zoon gebracht want de fles bleek lek te zijn. De oude whisky was horizontaal bewaard. En met de 56,1 % alcohol waaruit deze whisky bestaat bleek de kurk hier niet tegen bestand. Gedurende jaren is er whisky weggelekt. We hebben vastgesteld dat de kwaliteit van de whisky niet echt is aangetast door deze lekkage. (Ongeveer een derde is weggelekt). Deze fles zou ongeveer 1000 euro op moeten brengen (Vol).
BESCHRIJVING | |
Naam Deelnemer(s) | Rinus Krijnen |
Proefdatum | 30 november 2016 |
Merk whisk(e)y | Brora |
Eigenaar | Brora |
Bottelaar | Brora |
Herkomst land | Schotland |
Type whisk(e)y | Northern Highlands |
Leeftijd | 24 jaar (1977 op vat) |
Alcoholpercentage | 56,1 % |
Verpakking | |
Vaten | First fill bourbonvaten |
Cask | |
Distillatiedatum | |
Datum op fles |
-- |
Flesnummer | ja |
Aantal flessen | 6000 |
Nadere omschrijving | -- |
Kleur | Oranjekleurig |
Filtering | |
Prijs |
€ 1000,00 |
Referentiewhisk(e)y | -- |
Uitspraak | -- |
GEUR | Bloemig, |
SMAAKONTWIKKELING | |
1e slok | Zonder water zoetig en ziltig, |
2e slok | Water toegevoegd. Een explosie van kruidige smaak komt boven. Blijft wel zacht. |
glas/afdronk | Met behoorlijk wat water aangelengd een fantastische zachte beetje ziltige whisky; mooi rond van smaak. Een echte topper. |
Beoordeling (schaal 1-100) | 92 |
Schaalverdeling (afgeleid van Jim Murray's Whisky Bijbel) | |
00-50,5 | Karakterloos of onduidelijk goedkoop karakter (scherp, overheersend spiritusachtig) |
51-64,5 | Geen echte aanrader |
65-69,5 | Nog niet echt belangrijke whisky |
70-74,5 | Deze whisky begint erop te lijken |
75-79,5 | Gemiddeld goede whisky |
80-84,5 | Goede whisky. Zeker de moeite van het proeven waard |
85-89,5 | Erg goede, tot excellente whisky. Moeite waard om aan te schaffen. |
90-93,5 | Briljant |
94-97,5 | Superwhisky die je een reden geeft om te leven |
98-100 | De top van de top |
Body | Zeer stevige body |