De Glenmorangie distilleerderij bij Wick langs de kust van de Dornoch Firth, vlak aan de spoorlijn van Inverness naar Wick. De A9 loopt langs Glenmorangie. De naam komt uit hetGaelic en betekent "vallei van rust". In 1738 werd op de Morangie boederij reeds bier gebrouwen. Voor het brouwwater gebruikte men toen en nu nog steeds het water van de Tarlogie bron. In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Company Ltd. opgericht en de gehele distilleerderij werd verbouwd tot de modernste van Schotland. Bijzonder was het ontwerp van de 5 meter en 14 cm. lange stills, die nu nog de hoogste van Schotland zijn. De grote hoogte van deze stills zou ervoor zorgen dat er een zuiver eindproduct zou ontstaan doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en de kromming boven aan de hals niet bereiken. Deze Nectar d'Or heeft gerijpt in Bourbon vaten en zijn finish gekregen in mooie wijnvaten waar Sauternes witte wijn in heeft gerijpt. De whisky is non chill-filtered.
De Glenmorangie distilleerderij werd in 1990 uitgebreid en het aantal stills vermeerderd tot acht. In het stillhouse staan nu vier wash stills en vier spirit stills met de opvallend lange nek. Ze worden gestookt op stoom. Voor de rijping van de new spirit worden ex bourbon vaten gebruikt. Het bijzondere van deze vaten is, dat ze in de Verenigde Staten door Glenmorangie geselecteerd zijn en men laat daar ook nieuwe vaten maken. Deze vaten worden voor vier jaar uitgeleend aan de bourbon distilleerderijen Heaven Hill en Maker's Mark in Kentucky. Nadat deze vaten voor vier jaar gebruikt zijn voor de rijping van bourbonwhisky worden ze naar Schotland verscheept en daar worden ze bij Glenmorangie nog zo'n 30 jaar gebruikt voor de rijping van de malts. Men gebruikt ook sherry, port en madeira vaten voor de "wood finish range". Voor zeldzame bottelingen gebruikt Glenmorangie soms ook wijnvaten. Deze Glenmorangie heeft zijn finish gekregen op een prachtig vat van een prestigieus Châteaux uit de Sauternes, waar de heerlijke zoete Sauternes wijn in heeft gerijpt. Vandaar de naam Nectar d'Or. Deze rijping geeft een heerlijk citrusachtig en honingzoet karakter aan de whisky.
(Tekst: van Zuylen)
Naam deelnemer: |
Rinus Krijnen |
Proefdatum: |
24 augustus 2012 |
Merk Whisk(e)y |
Glenmorangie |
Herkomst |
Coy Tain Ross-shire
|
Type |
Highland |
Leeftijd |
12 jaar |
Alcohol% |
46% |
NCF |
Ja |
Single Cask |
nee |
Vaten |
ex-Bourbon en Sauternes |
Finish |
Sauternes
|
Verpakking |
Wat verslankte doorzichtige whiskyfles in vierkanten kartonnen open doos. |
Kleur |
Roodgoud; donkerder dan The Famous Grouse (WM 1.4) |
Prijs |
€ 45,00 |
Referentiewhisk(e)y |
The Famous Grouse |
Opmerkingen
|
|
Website
|
Klik hier |
Uitspraak
|
klik hier
|
Smaakontwikkeling |
|
1e slok |
Zoetig, mooi vol, caramel en chocola, zacht
|
2e slok |
Caramel, volle smaak, bijna geen whisky, licht bitter (chocola)
Toch smaakt de referentiewhisky niet echt onherkenbaar.
|
glas |
Uitstekende whisky bij een nagerecht. De whisky wordt niet meer geproduceerd. De distilleerderij heeft proeven gedaan met diverse wijnsoorten als finish sinds 2003. Er is nu enkel keuze uit Sauternes, Amaroner en Portfinish.
|
Beoordeling (schaal 1-100)
|
87,5 |
Schaalverdeling (afgeleid van Jim Murray's Whisky Bijbel) |
00-50,5 |
Karakterloos of onduidelijk goedkoop karakter (scherp, overheersend spiritusachtig)
|
51-64,5 |
Geen echte aanrader |
65-69,5 |
Nog niet echt belangrijke whisky |
70-74,5 |
Deze whisky begint erop te lijken |
75-79,5 |
Gemiddeld goede whisky |
80-84,5 |
Goede whisky. Zeker de moeite van het proeven waard |
85-89,5 |
Erg goede, tot excellente whisky. Moeite waard om aan te schaffen. |
90-93,5 |
Briljant |
94-97,5 |
Superwhisky die je een reden geeft om te leven |
98-100 |
De top van de top |
|
|
|
Geur
|
Zoet, licht spiritus, caramel, chocola, honing |
1-Alcohol |
|
2-Vanille |
|
3-Vers gemaaid hooi |
|
4-Boterig |
|
5-Caramel |
|
6-Citrus |
|
7-Verrotting |
|
8-Ether |
|
9-Aarde |
|
10-Rozenwater |
|
11-Anjers |
|
12-Fruitig |
|
13-Gemaaid gras |
|
14-Moutig |
|
15-Medicinaal |
|
16-Noten |
|
17-Turfachtig |
|
18-Fenol |
|
19-Rokerig |
|
20-Oplosmiddel |
|
21-Sherry |
|
22-Kruidig |
|
23-Spiritus |
|
24-Hout |
|
Anders |
chocola |
|
|
Body (licht –stevig)
|
Mooie stevige body; bijna stroperig. |
|
|
Smaak
|
|
Graan |
|
Rook |
|
Zoet |
|
Fruit |
|
Kruidig |
|
Vanille |
|
Sherry |
|
Anders |
Chocola, Caramel, licht honig |
Afdronk (licht –stevig)
|
De afdronk is lang, zoet, chocola en ook zacht. |
Algemene bevinding
|
Zeer toegankelijke mooie whsky. Zoetig, maar ook vol van vanillie, caramel en chocola.
Een whisky die ook door cognacliefhebbers gewaardeerd zal worden.
|
|