De pedro-ximenez sherry uit Spanje is afkomstig van de zongerijpte druivensoort van deze naam. De druiven worden laat in september geoogst, zodat ze een hoog suikergehalte ontwikkelen en er zodoende een heerlijk zoete sherry van gemaakt kan worden. De sherry en de vaten waar de pedro-ximenez in gerijpt heeft zijn zeldzaam. De klassieke Lagavulin kreeg na zijn finish op deze vaten een bijzondere zachtheid en ook een zeer complexe smaak met aroma's van Islay malt en de zoetheid van de pedro-ximenez sherry.
De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic en betekent " Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben, en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten. Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky.
Naam deelnemer: |
Rinus Krijnen |
Proefdatum: |
1-2-2013
|
Merk Whisk(e)y |
Lagavulin
|
Herkomst |
Islay, Port Ellen, Schotland
|
Type |
Double Matured Pedro Ximenez Cask Wood Finish (The Distillers Edition)
|
Leeftijd |
16 |
Alcoholpercentage |
43 % |
Verpakking |
Donkergroene whiskyfles in kartonen verpakking
|
Kleur |
Sherrykleurig, donker
|
Prijs |
€ 83,90 |
Referentiewhisk(e)y |
The Famous Grouse |
Opmerkingen
|
|
Uitspraak
|
Klik hier |
Smaakontwikkeling |
|
|
|
1e slok |
Zeer kruidige ronde smaak, licht sherrysmaak. Diep hout, zoethout en laurier
|
2e slok |
De wat rokerige kruidige smaak blijft, al word het kruidige iets minder. De whisky wordt zoeter
|
glas |
Complexe, mooie whisky; Minder jodium/zeewier dan de standaard ISLAY-whisky. De Pedro Ximenez casks zorgen voor de ronde, wat zoetige sherrysmaak.
|
Beoordeling (schaal 1-100)
|
92 |
Schaalverdeling (afgeleid van Jim Murray's Whisky Bijbel) |
00-50,5 |
Karakterloos of onduidelijk goedkoop karakter (scherp, overheersend spiritusachtig)
|
51-64,5 |
Geen echte aanrader |
65-69,5 |
Nog niet echt belangrijke whisky |
70-74,5 |
Deze whisky begint erop te lijken |
75-79,5 |
Gemiddeld goede whisky |
80-84,5 |
Goede whisky. Zeker de moeite van het proeven waard |
85-89,5 |
Erg goede, tot excellente whisky. Moeite waard om aan te schaffen. |
90-93,5 |
Briljant |
94-97,5 |
Superwhisky die je een reden geeft om te leven |
98-100 |
De top van de top |
Whiskybase |
Klik hier |
|
Geur
|
|
1-Alcohol |
|
2-Vanille |
|
3-Vers gemaaid hooi |
|
4-Boterig |
|
5-Caramel |
|
6-Citrus |
|
7-Verrotting |
|
8-Ether |
|
9-Aarde |
|
10-Rozenwater |
|
11-Anjers |
|
12-Fruitig |
|
13-Gemaaid gras |
|
14-Moutig |
|
15-Medicinaal |
|
16-Noten |
|
17-Turfachtig |
|
18-Fenol |
|
19-Rokerig |
|
20-Oplosmiddel |
|
21-Sherry |
|
22-Kruidig |
|
23-Spiritus |
|
24-Hout |
|
Anders |
|
|
|
Body (licht –stevig)
|
Zeer stevig
|
|
|
Smaak
|
|
Graan |
|
Rook |
|
Zoet |
|
Fruit |
|
Kruidig |
|
Vanille |
|
Sherry |
|
Anders |
Vanille Sherry
|
|
|
Afdronk (licht –stevig)
|
Volle kruidige afdronk met zoete nasmaak
|
|
|
Algemene bevinding
|
Top whisky, ondanks (ook hier) de gemarketeerde double matured Pedro Ximinez finish.
|
|