Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Proeverijen uit het verleden

In de jaren negentig ben ik deelgenoot geweest van de Four Whisketeers, een gezelschap van drie heren en mijn vrouw die destijds al bezig waren met het proeven van whisky, lang voordat het veel populairder werd. Van de whisky's die in die tijd geproefd zijn, zijn wel verslagen gemaakt, maar wijken sterk af van de verslagen zoals ik ze nu maak. Ik heb besloten deze verslagen niet op te nemen op deze site. Een overzichtje om welke whisky's het ging en wat de bevindingen waren:

  • Bruichladdich 10 jaar oud (15-7-1995). Destijds werd op deze whisky niet erg enthousiast gereageerd door de heren –Marjanne was er niet bij-. Zout en Rokerig. Beoordeling ongeveer 75.
  • Tamnavullin 10 jaar (26-9-1998). Ook over de Tamnavulin geen algemeen enthousiasme. Qua waardering ongeveer gelijk aan de Bruichladdich. De whisky is echter zacht en zoetig.
  • Strathisla 12 jaar (25-9-1999).Zachte whisky met vanillesmaak. Niet geproefd door de Whisketeers maar door Diny (de moeder van Marjanne) en ik. De whisky werd goed gevonden.
  • Springbank 10 jaar (25-11-2000). Geproefd door Leo, Marjanne en ik van de Whisketeers en Marlie. Na toevoeging van water opent de whisky zich en iedereen is van mening dat dit toch een bijzondere whisky is en zeker de moeite waard. Zachte, zoete en ziltige tonen.
  • Longmorn 15 jaar (21-2-2000). Destijds niet echt erkend als een topper door ons, maar met de kennis (en smaak) van nu zouden we deze legendarische whisky wel beter waarderen. Toen vonden we dit niet zo'n opvallende whisky.
  • The Glenrothes 12 jaar (27-3-1999). Ook deze whisky is niet geproefd door de four Whisketeers, maar door Rinus, Diny en Marjanne. Drinkbare niet onderscheidende single malt; zo beoordelen we de Glenrothes.
  • Bushmills 10 jaar (Iers) (23-12-1994) Wordt gezien door de four Whisketeers als een luxe Ierse whisky. Heerlijk zacht en toegankelijk.

The Four Whisketeers

Op 24 oktober 1991 werd in Dongen het genootschap "The Four Whisketeers" opgericht. Aanvankelijk zeer enthousiast gestart is er na 1995 niet veel meer gebeurd. Na de publicatie op het internet van het archief in september 1998 is de club nog event leven gekomen. Echter niet voor lang. Inmiddels zijn de Four Whisketeers definitief uit elkaar gevallen door verhuizing etc.
Het genootschap bestond destijds uit: Jac Janssen, Leo Snoeren, Marjanne en Rinus Krijnen.

De opzet van "The Four Whisketeers" was het keuren van Whisky of Whiskey. (De extra "e" verraadt dat de Whisky niet uit Schotland komt). Tijdens de bijeenkomsten is gewerkt aan criteria om zo objectief mogelijk de kwaliteiten van de Whisk(e)y en de bijeenkomst vast te stellen. De resultaten zijn vastgelegd in het inmiddels gedateerde whisky handvest. Naast whiskyproeven waren de bijeenkomsten ook een sociale gebeurtenissen, waar ook snacks gegeten werden en gefilosofeerd over van alles en nog wat.

Heden ten dage is single malt whisky veel populairder dan begin jaren negentig. Ook proeverijen worden door veel mensen georganiseerd. Ik ben daarin niet uniek. Maar het is gewoon een leuke -dure- hobby.

Vanaf 2000 ongeveer proef ik dus zelf de whisky's, soms met Marjanne, één van de voormalige Whisketeers, of gasten. Ik zal voornamelijk Single Malt-whisky's proeven en beoordelen op basis van huidige wat meer gemeenschappelijk toegepaste grondslagen.

In het onderdeel "The Whisky Express" treft u de verslagen aan van de bijeenkomsten.

Lees meer: The Four Whisketeers

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden