Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Whiskyproeverij

Jaarlijks organiseer ik een aantal whiskyproeverijen. Als ik tijd en ruimte heb doe ik dit thuis bij mij in Dongen of op locatie. Proeverijen zijn mogelijk vanaf 4 mensen tot ongeveer 10 bij mij thuis en tot 15 buitenshus. Er worden 6 single malts geproefd en een blend (Famous Grouse) dient als referentie.

De whiskyproeverijen kunnen verschillende karakters hebben: een "toer de Schotland", "Peated Islay-whisky's", "whisky's met een dubbele rijping", "non chill filtered", "cask strength" etc. 

Een proeverij duurt ongeveer 2,5-3 uur. Het is ook mogelijk dat ik de hapjes tussen de te proeven whisky's verzorg. Alles is mogelijk in overleg. Heb je interesse? Neem dan contact op met mij: Rinus Krijnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In deze rubriek wat verslagen van proeverijen. Om privacytechnische redenen is er zeker niet van alle proeverijen een verslag gemaakt. Onderstaand de verslagen, foto's en beschrijvingen.

Whisky proeverij Nynke Dijkstra 14-12-2018, Boksum Friesland

PHOTO 2018 12 15 08 55 02 2Omdat Marjanne verspreid over het jaar een aantal keren naar Friesland moet voor een viltcursus, zijn we genoodzaakt om hier te overnachten. Dat is geen ramp want in Boksum is een prachtig buitenverblijf wat ideaal ligt ten opzichte van zowel de cursusplaats als Leeuwarden. We komen er nu voor de derde keer en onze gastvrouw Nynke vroeg de vorige keer of ik voor een ploeg van 12 mensen een whiskyproeverij wilde geven. Uiteraard was mijn antwoord ja en op 14 decmber 2018 was het zover, Van de twaalf aanwezige Friezen bleken er 5 nooit eerder whisky gedronken te hebben. Dat wordt even slikken. De proeverij die ik heb samengesteld betreft whisky's uit drie landen: Zwitserland, Schotland en Ierland en de meeste zijn niet gerookt of met een turfsmaak. Dat blijkt ook goed te zijn, want de meeste aanwezigen vinden de wat zachtere whisky's beter smaken dan de ruige Lagavulin van 16 jaar, die ik als afsluiter heb bedacht.  

  • Santis Malt - Swiss Highlander (Zwitserland)
  • Aultmore 6 jaar (2017) Douglas Laing, Provenance (Schotland)
  • Glencadam 15 jaar (2017) (Schotland)
  • Highland Park 12 jaar (Schotland)
  • Teeling Brabazon no.2 Portvaten (Ierland)
  • Lagavulin 16 jaar (Schotland)

De Highland Park en Santis Malt en de Teeling zijn het meest populair.

 

 

Drie Springbanks (15-7-2012)

springbanksmallVanavond proef ik drie whisky's uit Cambletown, alle drie van de in 1828 opgerichte distilleerderij J & A Mitchell & Co. Cambletown is een aparte soort binnen whisky's en eigenlijk is de Mitchell distilleerderij de enige plaats waar deze soort (nog) wordt gemaakt. Andere Cambletown merken zijn Longrow en Hazelburn, beide dus ook in handen van Mitchell & Co.

Vanavond staat op het programma de 10 jaar oude single malt van 46%, de 12-jarige caskstrength Blues-edition van 57,3 % en de 15-jarige variant van de 10 jarige whisky.

Lees meer: Drie Springbanks (15-7-2012)

Highland Park Proeverij (10-8-2013)

HighlandParkProeverijVanavond proef ik een illuster drietal. Drie Highland Park-whisky's. De 12, 15 en 18 jarige uit een reeks die doorloopt tot een 40 jarige whisky. De 12 jarige whisky is meer dan de helft goedkoper dan de 18 jarige. En ondanks dat de 18 jarige superieur is van dit drietal, is de 12 jarige een echte value-for-money whisky.

De lichte rooksmaak die de 12 jarige Highland heeft, is minder te vinden in de 15 jarige uitvoering. De 12 jarige is iets bitterder van smaak, maar toont grote gelijkenissen met zijn oudere soortgenoten. De geur van de 18 jarige bevat meer citrus en meer vanille dan de 15 en 12 jarige.

De 18 jarigge is een boterzachte “vettige” whisky met rijke vanilletonen. De 12 jarige lijkt dan meer spiritus-achtige. Waarschijnlijk als je ze niet naast elkaar proeft, zul je dit niet van mening zijn.

De kleur van alle 3 de whisky’s is gelijk: alle 3 amberkleurig.

Lees meer: Highland Park Proeverij (10-8-2013)

De Aberlour A'Bunadhjes 35 en 42 (20-4-2013)

bumadjesIk heb momenteel 4 A'Bunadh-flessen en ze waren allemaal dicht. A'Bunadh betekent zoiets als "Het origineel". Op het gebied van sherryvatenwisky kun je hier haast wel spreken van een referentiewhisky. Ik heb in 2011 de 19e batch geproefd en die was top. Vanavond de oudste en de jongste van de vier flessen open gemaakt. En dat was nog niet zo simpel. De flessen zijn gesealed met een dikke laag soort paraffine. De whisky is verpakt in mooie kloosterflessen. Qua kleur is er geen verschil tussen de whisky's en eerlijk is eerlijk: ook de smaak is nageoeg gelijk, al lijkt de 35 iets ronder en de 42 iets explosiever van smaak. Maar beide whisky's zijn top en hoewel ik ze niet meer kan vergelijken met batch 19 ben ik ervan overtuigd dat er nauwelijks verschil is in smaak en geur. Chapeau voor de neus van "Aberlour". 

Bekijk verslag batch 35 en bekijk verslag batch 42.

Avondje Lagavulin

LagavulinproeverijLagavulin gebruikt voor haar distiller's edition de pedro ximenex-sherryvaten. De pedro-ximenez sherry uit Spanje is afkomstig van de zongerijpte druivensoort van deze naam. De druiven worden laat in september geoogst, zodat ze een hoog suikergehalte ontwikkelen en er zodoende een heerlijk zoete sherry van gemaakt kan worden. De sherry en de vaten waar de pedro-ximenez in gerijpt heeft zijn zeldzaam. De klassieke Lagavulin kreeg na zijn finish op deze vaten een bijzondere zachtheid en ook een zeer complexe smaak met aroma's van Islay malt en de zoetheid van de pedro-ximenez sherry.

Lees meer: Avondje Lagavulin

Auchentoshan Proeverij (5-10-2012)

auchentoshantrioVanavond proef ik lowlandwhisky. Lowlandwhiskys worden net als Ierse whiskys driemaal gedistilleerd. Er zijn niet zoveel lowlandwhiskystokerijen meer. Eén van de weinige merken die nog over is is Auchentoshan. Het driemaal distilleren heeft tot gevolg dat de whisky nog zuiverder wordt en daardoor meestal erg zacht. Ik proef vanavond drie soorten Auchentoshans:: de 10 jarige standaard met een alcoholpercentage van 40% en twee limited caskstrength whiskys, Dat betreft een op bordeaux vaten gerijpte whisky van 58% en de Valinch limited editie van 57%, beide non chill filtered.

 

Lees meer: Auchentoshan Proeverij (5-10-2012)

Proeverij weer groot succes (22-4-2012)

120421 WhiskyproeverijVPOp 21 april 2012 is er weer een whiskyproeverij ten huize Krijnen georganiseerd. Te gast waren de buurman Patrick en zijn vrienden Jos, Rob (later), Roan en Mark. Drie jaar eerdeer waren ze al eens op bezoek voor een proeverij. Dat was toen een groot succes en vandaar deze herhaling. Uiteraard werden er andere flessen uit de collectie gehaald om te worden geproefd. De thans geproefde whisky's kwamen allemaal uit Schotland. Gestart werd met de Highland Glenfarclas 15 jaar oud; een mooie ambachtelijke whisky die ieder kon waarderen. De volgende whisky werd de Longmorn 16 jaar, een topper. Dit werd ook door de gasten zo ervaren. Erg in trek was ook de zoetige Arran whisky gerijpt op de Tokaji Aszu wijnvaten uit Hongarije. Deze whisky wordt niet meer geproduceerd. Door naar de meer turfachtige whisky's. Verdeeld werd er gereageerd op de Longrow CV die vervolgens aan de beurt was. Niet iedereen was gecharmeerd van de turf en rooksmaak. De voorlaatste fles was de Classic Malt Talisker 10 jaar. Hoewel ook peaty, was men toch erg te spreken over deze mooie whisky met houttonen. Ook licht verdeeld werd gereageerd op het klapstuk: De Bruichladdich Octomore 4/167. Deze zeer turfachtige whisky heeft zoveel turfsmaak in zich, dat je het bijna niet meer proeft. De meeste gasten vonden deze sterke jonge whisky wel apart, waaruit ik afleid dat ze het in de proeverij wel vinden passen, maar dat ze zelf deze whisky niet gauw aan zouden schaffen 

Lees meer: Proeverij weer groot succes (22-4-2012)

Whiskyproeverij 4 februari 2012

proeverij120204Op  4 februari had ik drie echte whiskyliefhebbers op bezoek. Boudewijn, Karel en Paul, die alle drie al het een en ander gewend waren kon ik natuurlijk niet zomaar een paar simpele whisky's voorzetten. Alle drie werken ze of hebben gewerkt bij Rovin, dus ik heb een paar flessen uitgezocht die wat meer bijzonder waren. We startten met een Longmorn 16 jaar die goed werd ontvangen en een stevige bite had voor een highland whisky. Vervolgens volgde The Gentle Dram, Tomintoul van 27 jaar: een whisky die nergens meer te krijgen is. Deze lichtvoetige, maar toch wel complexe whisky is als een vlinder in de zomer. De Laphroaig van 18 jaar viel goed in de smaak. Hoewel peated is deze whisky zachter dan zijn jongere broertjes en minder sterk turfachtig smakend.

Lees meer: Whiskyproeverij 4 februari 2012

Proeverij Glenfarclas (7-1-2012)

120107 Glenfarclas_ProeverijBegin 2012 kocht ik bij mijn slijter twee flessen Glenfarclas, die daar al een tijdje stonden. Dit laatste was simpel vast te stellen, omdat de etiketten inmiddels anders gestileerd zijn.Ze stonden ook een beetje onderaan.
De ene fles -de 15-jarige - is wat korter en donker van kleur, terwijl de 10-jarige whisky in een standaard whiskyfkes zit.
Wellicht stonden de flessen niet voor niets onderaan op de plank. Glenfarclas is een zelfstandig bedrijf van de familie Grant en daardoor bijna uniek in de whiskywereld.  

De 15 jarige whisky is wat sterker van smaak dan de 10-jarige. Op zich lijken de ingrediënten van de whisky gelijk. De kleur van beide whisky's is nagemoeg gelijk. De 15 jarige is de duidelijke winnaar. Een uitstekende eigenzinnige whisky. Laurier, zoethout en drop zijn de belangrijkste smaaktonen. 

Het zijn beide zeer fraaie whisky's, maar de 15-jarige is daarvan de top. Juist de vollere smaak maakt deze whisky een zeer goede whisky.

Lees meer: Proeverij Glenfarclas (7-1-2012)

Whiskyproeverij 1 december 2011

121201 whiskyproeverijNeef en liefhebber Joris was weer eens in het land en we hadden afgesproken nog eens wat whisky's te proeven. In Singapore, waar hij woont, is zeker niet alles te krijgen. Het werd een gezellige avond. De whisky werd ter plekke geselecteerd en er werd begonnen met één van mijn favoriete lowlands: The Auchentoshan Three wood. Deze mooie zachte binnenkomer viel goed in de smaak bij mijn gast. 
De tweede whisky werd de Signature van The Balvenie. Joris drinkt nogal eens The Balvenie Double Wood. Dit is een wat stevigere whisky dan The Double Wood. Hij beviel prima. maar legde het volgens mijn gast af tegen de Auchentoshan.
Daarna de Scapa 14 jaar van Otrkney. Deze whisky valt haast bij iedereeen in de smaak. Ook mijn gast vond dit een erg goede dram. Door naar de Hazelburn, Sauternes Wood. Vooral door het hoge alcoholpercentage kwam deze whisky stevig binnen. Met wat water aangevuld was dit ook niet te versmaden, maar allemaal iets te straf voor mijn gast.

Dat was zeker niet het geval met de zeldzame Tomintoul 27 jaar, die met z'n zoetige notige smaak niet voor niets The Gentle Dram wordt genoemd. De Octomore van Bruichladdich was voor mijn gast beter geschikt om de wegen te asfalteren. Deze overdreven geturfde whisky was niet zijn smaakvoorkeur.
Al met al een gezellige avond met heerlijke whisky's. 

Whiskyproeverij Van Eyck in Helmond (23-8-2011(

 

VanEyck2-2011Op 18 februari 2011 hebben Maurice en ik een bezoek gebracht aan de eerste whiskyproeverij bij  van Eyck Wijnkelders in Helmond. De avond was goed verzorgd. We werden door een enthousiaste medewerker meegenomen in de wondere wereld van whisky. Op zich niet zo spannend voor mij, maar wel leuk om te zien hoe “professionele” mensen een whiskyproeverij aanpakken. De toegangsprijs was stevig:  €37,50. Naast acht whisky’s werden twee waters geproefd (een mineraalarme en een mineraalrijke soort). Door de prima aanpak heb ik toch niet het idee gehad te zijn bestolen door de organisatoren. Tijdens de whiskyproeverij werd het proces van maken van whisky in stapjes uitgelegd.

Lees meer: Whiskyproeverij Van Eyck in Helmond (23-8-2011(

Whiskyproeverij 4 juni 2010

proeverijjuni2010vpOp een zonnige voorjaarsdag in juni komen Hans, Theo, Maurice IJ., Koos en Maurice van B. bij mij op bezoek om whisky te proeven. Tijdens deze avond zullen we verschillende type single maltwhisky's proeven. We starten met de jonge Nederlandse whisky Millstone, die in een zwart houten kistje zit in een mooi flesje. De in verhouding wat dure whisky is een alleraardigst product en geeft goed aan dat buiten Schotland ook goede malt gemaakt wordt. De tweede whisky is de lowlandwhisky "Auchentoschan three wood"; whisky die is gefinisht in drie type vaten. Persoonlijk ben ik nogal een fan van deze whisky, maar ik kan dit enthousiasme helaas niet delen.

Lees meer: Whiskyproeverij 4 juni 2010

Whiskyproeverij 27 maart 2010

100327ProeverijOp zaterdagmiddag 27 maart organiseerde ik binnen een maand een tweede whiskyproeverij omdat bij de eerste inschrijving via de kookclub "Kwizien" van 6 maart de belangstelling te groot was. Ook nu was er nog steeds grote belangstelling en met tien deelnemers eigenlijk een iets te ruim gezelschap om door mij voldoende aandacht aan het proeven te schenken.

Zeker ook omdat ik sinds een week in het bezit ben van een nosingkit. In dit kistje zitten 24 flesjes met geurextracten, die in whisky voorkomen. Door dit te vergelijken met de whisky kun je de geur van de whisky beter duiden. Maar dat heb ik tijdens deze proeverij nog niet gebruikt, aangezien ik er zelf eerst eens mee wil experimenteren en met zo'n grote groep dit wel erg onoverzichtelijk is.

Lees meer: Whiskyproeverij 27 maart 2010

Whiskyproeverij 6 maart 2010

090306WhiskyproevenVPOp 6 maart 2010 werd in huize Krijnen een whiskyproeverij gehouden met voornamelijk leden van de kookclub “Kwizien”, waar ik ook deel van uit maak. De proeverij van Schotse whisky’s was een rondrit door Schotland voor “beginners”. Naast de whisky’s werden er door twee collega’s fantastische hapjes geserveerd, waardoor het allemaal erg compleet werd. De proeverij werd naast mijzelf bezocht door 9 mensen. Ikzelf trad op als reisleider. Alle deelnemers kregen een plankje met zes glazen, proefformulieren, een glas met water en een pipet. Tegen drie uur ’s middags werd aangevangen en om half zeven was de proeverij voorbij.

Lees meer: Whiskyproeverij 6 maart 2010

Clynelish proeverij (12-12-2009)

clynelish-3De te proeven whisky’s zijn beide van Clynelish, geproduceerd in de Clynelish Distillery in Brora, Sutherland in de Schotse Hooglanden. De distilleerderij is in 1819 opgericht door de Markies van Stafford. De huidige eigenaar is Diageo.

De twee whysky’s zijn de standaard Clynelish van 14 jaar oud met 46& alcohol. De tweede Clynelish is een limited edition van een Clynelish, die 16 jaar oud is en “double matured” is en oom 46% alcohol bevat. Double matured (twee keer gerijpt) wil zeggen dat de whisky eerst gerijpt wordt op “normale” vaten en nog een tijdje op speciale vaten. Bij deze whisky gaat het dan over Oloroso Seco vaten. Meestal is zo’n tweede rijping aanzienlijk korter: één of twee jaar. Ik vermoed dat de 16 jaar oude whisky geoogst is gelijk met de 14j-jarige en daarna nog twee jaar op de sherryvaten is doorgerijpt. De prijs van de laatste whisky is zo’n 20 euro hoger dan zijn 14-jarige broertje.

Lees meer: Clynelish proeverij (12-12-2009)

Proeverijen uit het verleden

In de jaren negentig ben ik deelgenoot geweest van de Four Whisketeers, een gezelschap van drie heren en mijn vrouw die destijds al bezig waren met het proeven van whisky, lang voordat het veel populairder werd. Van de whisky's die in die tijd geproefd zijn, zijn wel verslagen gemaakt, maar wijken sterk af van de verslagen zoals ik ze nu maak. Ik heb besloten deze verslagen niet op te nemen op deze site. Een overzichtje om welke whisky's het ging en wat de bevindingen waren:

  • Bruichladdich 10 jaar oud (15-7-1995). Destijds werd op deze whisky niet erg enthousiast gereageerd door de heren –Marjanne was er niet bij-. Zout en Rokerig. Beoordeling ongeveer 75.
  • Tamnavullin 10 jaar (26-9-1998). Ook over de Tamnavulin geen algemeen enthousiasme. Qua waardering ongeveer gelijk aan de Bruichladdich. De whisky is echter zacht en zoetig.
  • Strathisla 12 jaar (25-9-1999).Zachte whisky met vanillesmaak. Niet geproefd door de Whisketeers maar door Diny (de moeder van Marjanne) en ik. De whisky werd goed gevonden.
  • Springbank 10 jaar (25-11-2000). Geproefd door Leo, Marjanne en ik van de Whisketeers en Marlie. Na toevoeging van water opent de whisky zich en iedereen is van mening dat dit toch een bijzondere whisky is en zeker de moeite waard. Zachte, zoete en ziltige tonen.
  • Longmorn 15 jaar (21-2-2000). Destijds niet echt erkend als een topper door ons, maar met de kennis (en smaak) van nu zouden we deze legendarische whisky wel beter waarderen. Toen vonden we dit niet zo'n opvallende whisky.
  • The Glenrothes 12 jaar (27-3-1999). Ook deze whisky is niet geproefd door de four Whisketeers, maar door Rinus, Diny en Marjanne. Drinkbare niet onderscheidende single malt; zo beoordelen we de Glenrothes.
  • Bushmills 10 jaar (Iers) (23-12-1994) Wordt gezien door de four Whisketeers als een luxe Ierse whisky. Heerlijk zacht en toegankelijk.

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden