Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Auchentoshan Proeverij (5-10-2012)

auchentoshantrioVanavond proef ik lowlandwhisky. Lowlandwhiskys worden net als Ierse whiskys driemaal gedistilleerd. Er zijn niet zoveel lowlandwhiskystokerijen meer. Eén van de weinige merken die nog over is is Auchentoshan. Het driemaal distilleren heeft tot gevolg dat de whisky nog zuiverder wordt en daardoor meestal erg zacht. Ik proef vanavond drie soorten Auchentoshans:: de 10 jarige standaard met een alcoholpercentage van 40% en twee limited caskstrength whiskys, Dat betreft een op bordeaux vaten gerijpte whisky van 58% en de Valinch limited editie van 57%, beide non chill filtered.

 

De lichtgouden 10 jarige heeft een  mooi zacht begin, met een forse zoethout en vanillesmaak. Blijft lekker lang hangen. Ook is de smaak zoet. DE whisky heeft een redelijke body. Bij het verder nuttigen van het glas vermindert de  zoete smaak en sluipt er een bitter smaakje binnen. Een lichte aarde smaak ontplooit zich. Geur is vanille, gerst, hout. Tegen dat de bodem van het glas bereikt is worden de smaken iets minder heftig en blijft de whisky zacht.

Kortom een makkelijk drinkbare zachte whisky. Geen echte uitschieter, maar valt op door zijn mildheid en lichte aardesmaak.

Voor een volledig verslag van de 10-jarige Auchentoshan: klik hier. 

Nummer 2: De Valinch, genoemd naar een onderdeel voor het onttrekken van whisky uit het vat. Deze whisky is een tikkeltje donkerder dan de 10 jarige en ongeveer de kleur van de referentiewhisky  Famous Grouse. Valinch heeft een lichte spiritusgeur De eigenschappen lijken op de 10 jaar oude, maar de smaak is veel sterker door het hoge alcoholpercentage. Hij is ook iets bitterder en krachtiger dan de 10 jarige. Eerste slok spiritus maar ook vanille en zoethout. eveneens in de geur. We doen er een scheutje water bij. De smaak wordt ronder en toegankelijker. Een stevige body. De nasmaak is relatief kort. Tintelt op de tong. De nasmaak wordt iets korter. De whisky is iets krachtiger dan de 10 jarige, maar niet wezenlijk anders van smaak. Door de caskstrength meer mogelijkheden om de whisky naar de hand te zetten met toevoeging van water, De Famous Grouse verbleekt qua smaak als vergelijking met deze Auchentoshan.

Voor een volledig verslag van de Auchentoshan Valinch: klik hier.

De laatste is de Bourbon cask, die  in 1999 op de fles is gedaan. Het is de duurste van de drie. De geur is vooral aarde en hout en licht spiritus. Mooie zoete smaak met eiken tonen en erg krachtig. De kleur is cognackleurig. De aardesmaak is duidelijk herkenbaar..Zeer stevigebody. Licht explosief in de mond. Ik doe er wat water bij. Ondanks deze verdunning blijft de smaak krachtig, maar wordt minder explosief, dus ronder. Het hout is overheersend, maar niet hinderlijk en maakt de whiosky wel authentiek. Het blijft een krachtpatser. De Famous Grouse als vergelijking wordt een soort veredeld bronwater.

Deze whisky is wel apart, door de sterke aarde en houtsmaak. Ondanks het stevige karakter is het toch een zachte whisky. Ik mis wel een beetje een balans, maar dat maakt de whisky juist wat mysterieus. En uiteindelijk is dit daarom wel de meest bijzondere van de drie. In onderlinge vergelijking is de 10 jarige nu erg slap. De Valinch is een stuk krachtiger, maar blijft lijken op de 10 jarige.

Voor een volledig verslag van de Auchentoshan Bordeaux Casks 1999: klik hier.

Kortom een aardige proeverij met mooie whiskys, maar geen echte toppers. Vooral de 10 jarige is een zeer toegankelijke whisky, die in de caskstrength afgevulde Valinch een soort uitvergroting wordt. Dat zal niet iedereen verkiezen. De  Bordeaux cask whisky is de meest onderscheidende en authentieke van de drie. Ook deze is vooral voor de gevorderde whiskyliefhebber de moeite waard.

auchentoshanproeverij

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden