Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Clynelish proeverij (12-12-2009)

clynelish-3De te proeven whisky’s zijn beide van Clynelish, geproduceerd in de Clynelish Distillery in Brora, Sutherland in de Schotse Hooglanden. De distilleerderij is in 1819 opgericht door de Markies van Stafford. De huidige eigenaar is Diageo.

De twee whysky’s zijn de standaard Clynelish van 14 jaar oud met 46& alcohol. De tweede Clynelish is een limited edition van een Clynelish, die 16 jaar oud is en “double matured” is en oom 46% alcohol bevat. Double matured (twee keer gerijpt) wil zeggen dat de whisky eerst gerijpt wordt op “normale” vaten en nog een tijdje op speciale vaten. Bij deze whisky gaat het dan over Oloroso Seco vaten. Meestal is zo’n tweede rijping aanzienlijk korter: één of twee jaar. Ik vermoed dat de 16 jaar oude whisky geoogst is gelijk met de 14j-jarige en daarna nog twee jaar op de sherryvaten is doorgerijpt. De prijs van de laatste whisky is zo’n 20 euro hoger dan zijn 14-jarige broertje.


clynelishWe proeven de beide whisky’s naast een The Famous Grouse als referentie. Deze ruikt nog erg vanillie-achtig aanvankelijk, maar gedurende de proeverij wordt de smaak van de Famous Grouse slap en kartonnig.

De 14 jarige ruikt wat scherper dan de 16-jarige, maar beide ruiken sterker dan de referentiewhisky (Famous Grouse blend)  De vanilletoon, die je bij de blend ruikt mis je bij de beide Clynelish-whisky’s.

De 14 jarige smaakt droog, is kruidig en peperig bij de eerste slok en heeft een prikkelende lange kruidige nasmaak op de tong. De 16-jarige is minder droog en peperig dan zijn jongeren broertje.

De 14 jarige is krachtiger van smaak dan de 16 jarige op sherryvaten nagerijpte whisky. Marjanne, die beide whisky’s ook proeft heeft een voorkeur voor de 14 jarige, die zij zoeter in smaakontwikkeling vind. Ik ben het daar niet zo mee eens. Ik vind juist de 16 jarige double matured whisky zoeter en daardoor minder krachtig, maar wel toegankelijker. De verschillen zijn echter niet zo groot en rechtvaardigen het grote prijsverschil niet. De 14-jarige wint het door een betere prijs/kwaliteitverhouding en de krachtige smaak.

Proefverslag Clynelish 14 jaar en Clynelish 16 jaar gefinished op Olorosovaten

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden