Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

Highland Park Proeverij (10-8-2013)

HighlandParkProeverijVanavond proef ik een illuster drietal. Drie Highland Park-whisky's. De 12, 15 en 18 jarige uit een reeks die doorloopt tot een 40 jarige whisky. De 12 jarige whisky is meer dan de helft goedkoper dan de 18 jarige. En ondanks dat de 18 jarige superieur is van dit drietal, is de 12 jarige een echte value-for-money whisky.

De lichte rooksmaak die de 12 jarige Highland heeft, is minder te vinden in de 15 jarige uitvoering. De 12 jarige is iets bitterder van smaak, maar toont grote gelijkenissen met zijn oudere soortgenoten. De geur van de 18 jarige bevat meer citrus en meer vanille dan de 15 en 12 jarige.

De 18 jarigge is een boterzachte “vettige” whisky met rijke vanilletonen. De 12 jarige lijkt dan meer spiritus-achtige. Waarschijnlijk als je ze niet naast elkaar proeft, zul je dit niet van mening zijn.

De kleur van alle 3 de whisky’s is gelijk: alle 3 amberkleurig.

De smaakverschillen tussen de whisky’s zijn er wel, maar je proeft dat de oorspronkelijke basis gelijk is. De 12-jarige is wat rauwer dan de 15 en 18 jarige. De 15 jarige is complexer dan de 12 jarige; iets peperiger en wat meer variatie in de ontwikkeling dan de 12 jarige. Wel minder rook.

De 18 jarige is zacht en heeft een langere nasmaak. Het rokerige is duidelijk in de nasmaak aanwezig. Ze zijn alle drie van zeer hoge kwaliteit, maar de oudere whisky’s zijn complexer, waarbij de 18-jarige de meest gebalanceerde is. De 15 jarige lijkt vreemd genoeg minder “rook” te hebben dan zijn jongere en oudere broer.

De topper is de 18 jarige. De mooie balans en zachtheid, gecombineerd met een rijke smaak maakt deze whisky een uitstekende whisky, die door velen whiskyliefhebbers die niet gaan voor een peated whisky willen, een goede keuze zal blijken.

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden