Nieuwsberichten

Als je eens een keertje een andere whisky wil proeven kan ik mogelijk samples leveren.

 

Wil je met familie of vrienden eens een whiskyproeverij meemaken zonder zakelijk belang. Neem contact op!

Zoeken

Contact

Rovin

20e International Whiskyfestival Den Haag

191115WhiskyfestivalDenHaag 01Voor zeker de 10e maal heb ik het Internationale Whiskyfestival in Den Haag bezocht, waarvan de eerste twee keer nog in Leiden was.
'S Morgens op 15 november 2019 vertrekken mijn whiskygezellin Usha en ik om even over tien uur met de trein uit Tilburg naar Den Haag. We hebben geen enkele vertraging en tegen half twaalf zijn we op het Centraal Station.
Zoals gebruikelijk lunchen we ergens halverwege -meestal in de Passage- en zijn ruim voor één uur in de rij om het 20e Internationale Whiskyfestival in de Grote Kerk te bezoeken.
Er staan veel gelijkgezinden in de rij en het wachten wordt tradtioneel opgevrolijkt door een doedelzakspeler, die wweliswaar ere erg Schots uitziet, maar zo Nederlands is als het maar kan.

Even na één uur betreden we de kerk en de indeling is vergelijkbaar met andere jaren. Veewl whisky-importeurs en -distillleerderijen, stands met boeken,, worst, kaas en (Schotse) kleding. Nieuw is een silent tasting. Een soort silent Disco onder het genot van een dram. Eerlijk gezegd gaat het mij een beetje ver. Doordat we op de VIP-sessie zijn, is het aantal bezoekers aanmerkelijk lager, dan bij de standaard sessies in de rest van het weekend. Dat is prettig. Zo heb je wat meer mogelijkheden om met standhouders te praten en krijg je zodoende wat meer informatie. 

Opvallend dit jaar is dat een aantal grote merken ontbreken zoals Macallan en Highland Park, maar dat er wel een aantal kleine, beginnendde en zelfs microdistilleerderijen aanwezig zijn om naamsbekendheid te krijgen.


191115WhiskyfestivalDenHaag 12Omdat we de gang van zaken inmiddels wel kennen, doen we meestal ook een Masterclass. Deze keer van Morrison and MacKay. De jongeman met de toepasselijke naam Danny MacKay (geen famile)  legt uit hoe zo'n bottelaar werkt en kijkt welke batches ze op welke markt zetten. Zo zijn er batches juist voor de Nederlandse markt en andere hier weer helemaal niet te koop. Bepaalde markten hebben voor bepaalde smaken voorkeuren en ook de omvang van de batch bepaalt of een whisky wel of niet op de Nederlandse markt komt. We krijgen er vier verschillende whisky's te proeven; Een Auchroisk (Càrn Mòr), een blended malt whisky uit de single cask selectie van Càrn Mòr (voor de Nederlandse markt), een caskstrength Old Perth (ook een blend van single malts) en als laatste een Caol Ila van 12 jaar oud van Càrn Mòr. Alle whisky's zijn single casks dus, zeer gelimiteerd verkrijgbaar. De jongenam weet met humor over de whisky's te vertellen.

We kijken ook nog naar wat boeken. We komen in een stand waar Hans Offringa zijn boeken aanprijst. Ik koop zijn nieuwste boek mwat over rondreizen door Schotland gaat (die heeft hij gedaan met zijn vrouw Becky, die ook medeauteur is). Hij signeert het boek en plaatst een bijschrift en we maken een praatje. Ik heb tijdens de International Whisky School in het begin van het jaar nog les van Hans gehad.

We lopen na afloop nog even door de kerk en tegen het einde gaan we onze whiskybottelingen ophalen. Usha heeft een Tomatin uit vat A besteld van 10 jaar oud en ik één uit vat B, plus een 20 jaar oude Tomatin, caskstrength. We sluiten het festival af met een rit met de Whiskytram. Het partytrammetje stopt voor de deur van de kerk en rijdt ons in een uur rond in Den Haag. Ondertussen krijgen we 4 whisky's te proeven met tekst en uitleg. Een erg geslaagde afsluiting.

191115WhiskyfestivalDenHaag 43

Na nog en vlot dineetje in de stad vertrekken we weer met de trein naar het zuiden. We hebben besloten in iedeer geval volgend jaar weer te gaan op vrijdag. We zullen wel snel moeten boeken, want met een beetje pech is het over een paar weken al weer uitverkocht. 

linkedin Facebook youtube twitter

Alle rechten voorbehouden