Whisky proeverij Nynke Dijkstra 14-12-2018, Boksum Friesland
Omdat Marjanne verspreid over het jaar een aantal keren naar Friesland moet voor een viltcursus, zijn we genoodzaakt om hier te overnachten. Dat is geen ramp want in Boksum is een prachtig buitenverblijf wat ideaal ligt ten opzichte van zowel de cursusplaats als Leeuwarden. We komen er nu voor de derde keer en onze gastvrouw Nynke vroeg de vorige keer of ik voor een ploeg van 12 mensen een whiskyproeverij wilde geven. Uiteraard was mijn antwoord ja en op 14 decmber 2018 was het zover, Van de twaalf aanwezige Friezen bleken er 5 nooit eerder whisky gedronken te hebben. Dat wordt even slikken. De proeverij die ik heb samengesteld betreft whisky's uit drie landen: Zwitserland, Schotland en Ierland en de meeste zijn niet gerookt of met een turfsmaak. Dat blijkt ook goed te zijn, want de meeste aanwezigen vinden de wat zachtere whisky's beter smaken dan de ruige Lagavulin van 16 jaar, die ik als afsluiter heb bedacht.
- Santis Malt - Swiss Highlander (Zwitserland)
- Aultmore 6 jaar (2017) Douglas Laing, Provenance (Schotland)
- Glencadam 15 jaar (2017) (Schotland)
- Highland Park 12 jaar (Schotland)
- Teeling Brabazon no.2 Portvaten (Ierland)
- Lagavulin 16 jaar (Schotland)
De Highland Park en Santis Malt en de Teeling zijn het meest populair.
Drie Springbanks (15-7-2012)
Vanavond proef ik drie whisky's uit Cambletown, alle drie van de in 1828 opgerichte distilleerderij J & A Mitchell & Co. Cambletown is een aparte soort binnen whisky's en eigenlijk is de Mitchell distilleerderij de enige plaats waar deze soort (nog) wordt gemaakt. Andere Cambletown merken zijn Longrow en Hazelburn, beide dus ook in handen van Mitchell & Co.
Vanavond staat op het programma de 10 jaar oude single malt van 46%, de 12-jarige caskstrength Blues-edition van 57,3 % en de 15-jarige variant van de 10 jarige whisky.
Highland Park Proeverij (10-8-2013)
Vanavond proef ik een illuster drietal. Drie Highland Park-whisky's. De 12, 15 en 18 jarige uit een reeks die doorloopt tot een 40 jarige whisky. De 12 jarige whisky is meer dan de helft goedkoper dan de 18 jarige. En ondanks dat de 18 jarige superieur is van dit drietal, is de 12 jarige een echte value-for-money whisky.
De lichte rooksmaak die de 12 jarige Highland heeft, is minder te vinden in de 15 jarige uitvoering. De 12 jarige is iets bitterder van smaak, maar toont grote gelijkenissen met zijn oudere soortgenoten. De geur van de 18 jarige bevat meer citrus en meer vanille dan de 15 en 12 jarige.
De 18 jarigge is een boterzachte “vettige” whisky met rijke vanilletonen. De 12 jarige lijkt dan meer spiritus-achtige. Waarschijnlijk als je ze niet naast elkaar proeft, zul je dit niet van mening zijn.
De kleur van alle 3 de whisky’s is gelijk: alle 3 amberkleurig.
De Aberlour A'Bunadhjes 35 en 42 (20-4-2013)
Ik heb momenteel 4 A'Bunadh-flessen en ze waren allemaal dicht. A'Bunadh betekent zoiets als "Het origineel". Op het gebied van sherryvatenwisky kun je hier haast wel spreken van een referentiewhisky. Ik heb in 2011 de 19e batch geproefd en die was top. Vanavond de oudste en de jongste van de vier flessen open gemaakt. En dat was nog niet zo simpel. De flessen zijn gesealed met een dikke laag soort paraffine. De whisky is verpakt in mooie kloosterflessen. Qua kleur is er geen verschil tussen de whisky's en eerlijk is eerlijk: ook de smaak is nageoeg gelijk, al lijkt de 35 iets ronder en de 42 iets explosiever van smaak. Maar beide whisky's zijn top en hoewel ik ze niet meer kan vergelijken met batch 19 ben ik ervan overtuigd dat er nauwelijks verschil is in smaak en geur. Chapeau voor de neus van "Aberlour".
Bekijk verslag batch 35 en bekijk verslag batch 42.
Avondje Lagavulin
Lagavulin gebruikt voor haar distiller's edition de pedro ximenex-sherryvaten. De pedro-ximenez sherry uit Spanje is afkomstig van de zongerijpte druivensoort van deze naam. De druiven worden laat in september geoogst, zodat ze een hoog suikergehalte ontwikkelen en er zodoende een heerlijk zoete sherry van gemaakt kan worden. De sherry en de vaten waar de pedro-ximenez in gerijpt heeft zijn zeldzaam. De klassieke Lagavulin kreeg na zijn finish op deze vaten een bijzondere zachtheid en ook een zeer complexe smaak met aroma's van Islay malt en de zoetheid van de pedro-ximenez sherry.